GenH2 nabízí mobilní zdroj kapalného vodíku pro testy v datových centrech

GenH2 liquid hydrogen data center

Americký hráč na poli vodíkové infrastruktury, společnost GenH2, vyrobil mobilní zařízení na kapalný vodík, zaměřené na průmyslové aplikace.

Mobilní systém pro kapalný vodík LS20 je komplexní zkapalňovací a skladovací systém určený pro aplikace v oblasti dopravy a zálohování energie. V případě potřeby se nasazuje jako přívěs a má výkon až 20 kg kapalného vodíku za den (ekvivalent přibližně 666 kWh energie).

Mobilní zkapalňovací jednotku lze nasadit tam, kde je to potřeba, pro podporu pilotních projektů a testů pro aplikace, jako jsou datová centra, říká GenH2. Lze jej dodat i jako laboratorní jednotku.

Vodík byl navržen jako způsob, jak ukládat energii a zároveň umožnit zachycení a dodání přebytečné obnovitelné energie tam, kde je to potřeba. V červenci 2022 Microsoft vyrobil 3MW záložní systém s výkonem ekvivalentním dnešním dieselovým generátorům pomocí dvou přepravních kontejnerů s vodíkovými palivovými články. Toyota a NREL oznámily plány na 1MW zálohu z palivových článků a Equinix také experimentuje s touto technologií v Singapuru.

LS20 je zaměřen na výzkumné pracovníky v oblasti vodíku a potenciální průmyslové zákazníky a má kapacitu na výrobu vodíku na vyžádání, kdy a kde je to potřeba. Denně vyrobí 2 až 20 kg kapalného vodíku, který obsahuje téměř 2 400 megajoulů, což je ekvivalent 666 kWh energie. To by stačilo k zálohování zařízení o výkonu 330 kW na dvě hodiny.

Jednotka potřebuje zdroj vodíku, například z elektrolýzy nebo akumulační nádrže, a může být poháněna přenosným generátorem nebo jiným zdrojem energie. Má 400litrovou zásobní nádrž s nárokovanou funkcí “nulového varu”. Aby se předešlo ztrátám, odpařený vodík je zachycován vakem pro regeneraci plynu a systém má senzory detekce vodíku, monitorování kyslíku a detektory plamene spolu se zařízeními pro snížení tlaku a systémem nouzového odvětrávání.

Systém má skladovací nádrž pro přepravu kapalného vodíku, kterou lze oddělit, a ultralehké vodíkové nádrže jsou k dispozici pro mobilní aplikace, jako jsou automobily, drony a nákladní automobily.

„Vývoj LS20 byl vyvrcholením desetiletí zkušeností a inženýrství v rámci NASA a ve spojení s ní,“ řekl Jong Baik, technologický ředitel GenH2. “Poskytnout výzkumníkům a vývojářům vodíkové infrastruktury modulární a efektivní způsob, jak získat kapalný vodík, je zásadním požadavkem pro pokrok vodíkové ekonomiky.”

GenH2 také vyrábí větší systémy poskytující až 100 kg nebo 1 000 kg kapalného vodíku za den.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Související články

Leave a Comment